Blog

Domov → Blog

Michaela Kráľovičová - profil člena správnej rady nadácie United Philantropy

Spoločnosť je postavená na ľuďoch. Prosperujúce spoločnosti sú úspešné kvôli skvelým ľuďom, ktorí sú ich súčasťou. V živote som mala na ľudí šťastie a aj vďaka nim som tam kde som. V rámci Nadácie UP sa preto snažím orientovať na mladých ľudí a pomáhať im dosiahnuť svoj potenciál, aby oni mohli ďalej rozvíjať spoločnosť a prispieť tak k rozvoju našej krajiny.

Mojim šťastím bolo to, že som sa narodila do milujúcej rodiny, rodičom, ktorí ma vždy podporovali a to aj napriek tomu, že niektoré moje sny boli dosť neštandardné. Rodičom ďakujem za to, že ma vždy „upratali“ na správnu cestu, keď som sa napríklad ako tvrdohlavý tínedžer nechcela učiť alebo som na sebe nechcela pracovať. Vďaka vytrvalosti mojej mamy sme so sestrou neurobili počas puberty žiadne zásadné veci, ktoré by sme neskôr ľutovali.

Pochádzam z obce na západnom Slovensku s približne 1500 obyvateľmi. Väčšina mojich spolužiakov skončila vzdelávanie strednou školou. Moji rodičia ma podporovali v tom, aby som išla študovať na Ekonomickú univerzitu do Bratislavy. Pamätám si ako som pri výbere špecializácie mala hádky s otcom, ktorý nechcel, aby som si podávala prihlášku na účtovníctvo, pretože vedel, že potrebujem robiť niečo so širším záberom akým sú hranice Slovenska. Vtedy som vedela, že chcem študovať medzinárodný obchod a jedného dňa aj podnikať, chýbala mi ešte ale sebadôvera. 

Všetky, z pohľadu mojich rodičov a sestry, šialené študijné pobyty v Ázii, vďaka ktorým aj v súčasnosti podnikám a s firmou Infinity Standard zabezpečujeme sprostredkovanie obchodu s Čínou a ďalšími ázijskými krajinami, sa uskutočnili vo veľkej miere práve kvôli podpore mojej rodiny. Rodičia boli odvážni a okrem morálnej a finančnej podpory, ma prišli podporiť aj návštevou na mojich študijných a výskumných pobytoch v Thajsku a Číne. Podporili ma tiež keď som pri končení inžinierskeho štúdia chcela pokračovať na doktorandskom stupni štúdia. Nadšene reagovali aj keď som im povedala, približne rok aj pol po skončení doktorandského štúdia, že idem podnikať „vo veľkom“ a založiť a. s. Akékoľvek šialené boli moje nápady, ciele a ašpirácie, moja rodina ma vždy podporila, a to aj v prípade, ak sa s nimi úplne nestotožňovali. To trvá doteraz a považujem to za moje obrovské šťastie. 

Okrem podpory mojej rodiny mám v podnikaní aj podporu môjho mentora, ktorý ma „dokopal“ do podnikania skôr ako som si pôvodne predstavovala, že je to možné. Zdieľaním skúseností z rokov praxe v podnikaní mi umožnil získať iný pohľad na mnohé veci (aj mimo podnikanie) a ušetriť roky pokusov a omylov. Môj mentor a súčasne aj blízky priateľ a obchodný partner ma drží pri zemi a tlačí ma, aby som na nespomalila a neprestala na sebe pracovať, za čo som mu veľmi vďačná.

Keďže viem, že v živote som mala na ľudí šťastie, najskôr na milujúcu rodinu a neskôr na mentora. Okrem nich som mala počas svojej cesty možnosť stretnúť ďalších inšpiratívnych ľudí, ktorí ma podporovali v tom, čo robím. Rada by som preto pomohla ďalším, predovšetkým mladým ľuďom, prísť na to, v čom sú dobrí a umožniť im to ďalej rozvíjať. Tak ako som ja dostala povzbudenie od iných, cítim, že by som ho rada posúvala ďalej smerom na ašpirujúcich talentovaných mladých ľudí. 

Mojou vášňou je tiež čítanie odbornej literatúry zameranej na obchod, sebarozvoj, budovanie spoločnosti, či technológie. Čítam prevažne v angličtine, všimla som si ale, že väčšina Slovákov a to aj tých, ktorí ovládajú angličtinu na výbornú, stále uprednostňujú čítanie literatúry faktu v slovenčine. Je smutné, že vzhľadom na nízky komerčný potenciál odborných kníh, zostávajú mnohé inšpiratívne knihy nepreložené do slovenčiny a teda neznáme pre slovenských čitateľov. Aj preto ma veľmi teší, že nadácia zabezpečuje preklady kľúčových mienkotvorných kníh, o ktoré by slovenskí čitatelia nemali prichádzať. 

K nadácii som sa dostala cez môjho mentora, ktorých je zároveň aj jej zakladateľom. Páči sa mi ako rozdáva energiu a motiváciu ľuďom okolo seba a chcem robiť to isté. Robí mi radosť vidieť ako mladí ľudia, ktorým sa venujem rastú profesijne aj ľudsky a verím, že práve mladí ľudia majú možnosť zmeniť spoločnosť k lepšiemu. Pomôcť akejkoľvek malej skupine mladých ľudí objaviť svoj potenciál a naplniť ho má podľa mňa zmysel a preto na tom chcem v nadácii pracovať. 

Michaela Kráľovičová so svojim priateľom Ericom a v kruhu svojej rodiny.

Michaela Kráľovičová CEO Infinity Standard / Infinity Forwarding a Vladimír Orth kouč a mentor

Naspäť na zoznam blogov.